<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=123684421449218&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Blogs & Nieuws

Hier vind je het laatste nieuws over IT beheer, Cloud en Security

jon-tyson-228428-unsplash

Cybercrime en Veiligheid

10 oktober 2018 /  Demi Bolderman  /  2 min leestijd

Veel organisaties zijn tegenwoordig actief bezig met Cloud-werken of maken veel gebruik van zakelijke internetdiensten. Als je als organisatie veel online bent, is het belangrijk dat je veilig te werk kunt gaan. Helaas blijkt uit onderzoek dat het gevaar van buitenaf groeit.

Uit onderzoek van Alert Online blijkt namelijk dat er in 2018 al bij ruim 52% van de MKB-bedrijven is geprobeerd om geld of gegevens buit te maken door Malware. De meest voorkomende bedreigingen zijn Phishing en acquisitiefraude. De bedreiging van kleine bedrijven is het grootst. Het is daarom belangrijk dat als uw organisatie tot een MKB-bedrijf behoort, u zich bewust bent van het feit dat de dreiging voor u het grootst kan zijn.

Ongeacht de grootte van welke organisatie dan ook, er gaat altijd een proces binnen de organisatie digitaal. Iedere organisatie maakt namelijk wel gebruik van internet of email. Door onbewust op een verkeerde link te klikken via internet of via een email kan er veel misgaan.

Als gevolg van het klikken op zo’n link verschijnt er vaak een zwart beeld met bericht dat alle bestanden versleuteld zijn en tegen betaling weer ontgrendeld kunnen worden. Helaas werkt het niet zo makkelijk en wordt er door de Overheid, Politie en de IT-specialist dan ook aangeraden om niet te betalen. Geen betaling betekent geen inkomsten voor de Hackers.

Gelukkig is er voor ieder probleem een oplossing. Om narigheden te voorkomen kunt u als organisatie een aantal dingen doen om uw Online-werkzaamheden te beveiligen.

Veiligheid optimaliseren

Stap 1: Maak regelmatig een back-up van al uw bestanden. De kans op problemen is het minst groot bij een dagelijkse back-up. Mocht er dan iets gebeuren, dan bent u van hooguit een werkdag bestanden kwijt. Ook is het belangrijk om de back-up op een veilige plaats te bewaren. Bewaar het bijvoorbeeld op een of meerdere externe harde schijven, zodat deze niet geïnfecteerd kunnen worden door kwaadaardige software.

Stap 2: Doe direct een update op uw PC als deze beschikbaar is. Zo voorkomt u dat virussen door zwakke plekken in de oudere software-versie heen komen.

Stap 3: Let goed op tijdens het openen van bijlagen of links in e-mails. Door op gevaarlijke links en bijlagen te klikken gaat het in meestal mis en bent u het slachtoffer van ransomware. Uw bank of bijvoorbeeld de KPN of Ziggo vragen namelijk geen gegevens van u aan via de mail. Hou ook goed in de gaten wel emailadres de afzender gebruikt. Lijkt de mail echt, maar vertrouwt u het niet, klik het dan vooral niet aan. Bellen naar de vermoedelijke afzender met de vraag of zij een mail hebben gestuurd is een stuk veiliger.

Stap 4: Let op tijdens het gebruik van openbare wifi-netwerken. Deze zijn vaak namelijk niet veilig. Het gebruik van 4G onderweg of verbinding met een veilige VPN-verbinding is een stuk veiliger. Zo heeft een openbaar netwerk geen toegang tot uw bestanden en gegevens.

Stap 5: Praat over veiligheid met uw medewerkers. Zorg ervoor dat iedereen op de hoogte is van eventuele problemen. Ook is het vooral goed om te weten wat er moet gebeuren als u toch slachtoffer bent van malware. Goed handelen tijdens een aanval is namelijk heel belangrijk om de schade zo goed mogelijk te beperken.

 

Kennisbank categorieën