<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=123684421449218&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Blogs & Nieuws

Hier vind je het laatste nieuws over IT beheer, Cloud en Security

De Zero Trust beveiligingsaanpak, wat betekent dit?

De Zero Trust beveiligingsaanpak, wat betekent dit?

1 juli 2021 /  i4  /  2 min leestijd

Zorg dat je alle toegang tot je netwerk kunt vertrouwen, altijd!

Steeds meer organisaties zien het groeiende belang van cyber security. Sterker nog: het staat vaak hoog op de IT-agenda. Niet zo gek als je alle verhalen hoort van datalekken, aanvallen op beveiligde netwerken en de eventuele schade die dit op kan leveren. Van imagoschade tot financiële schade, geen enkele organisatie wil ermee te maken krijgen.

Je hoort dan ook steeds meer over Zero Trust als beveiligingsaanpak. Zero Trust is een uitgebreide beveiligingsoplossing van Cisco, waarmee je toegang tot applicaties, de IT-omgeving en het netwerk kunt beschermen, voor elke gebruiker, vanaf elk device en locatie.

Zero Trust helpt jou risico’s voor jouw omgeving te beperken en detecteren en biedt jou de mogelijkheid snel en adequaat te reageren. Lees hier hoe je vandaag nog jouw omgeving Cisco Secure kunt maken.

Wat is Zero Trust?

Zero Trust is een strategische benadering van cyber security waarbij het uitgangspunt is dat vertrouwen niet binair of permanent is. Je kunt er niet langer vanuit gaan dat interne entiteiten betrouwbaar zijn of dat ze volledig en direct beheerd kunnen worden om het veiligheidsrisico te verminderen. Ook is éénmalige controle onvoldoende.

Zero trust staat voor het elimineren van het vertrouwen uit de netwerkarchitectuur van de organisatie. Het model van Cisco vraagt je om bij elke poging om toegang tot het netwerk te krijgen, het vertrouwen en de bijbehorende aannames in twijfel te trekken.

Oftewel, vertrouw niets en controleer alles, vrij vertaald naar een adagium in het leger ‘vertrouwen is goed, controle is beter.’


Wat maakt de zero-trust-benadering zo anders?

De traditionele benadering van veiligheid gaat ervan uit dat alles wat zich binnen het bedrijfsnetwerk bevindt, te vertrouwen is. In de praktijk is deze veronderstelling echter niet langer houdbaar.

Deze traditionele benadering geeft iedereen die zich ongeoorloofde toegang tot het netwerk wil verschaffen, vrij spel, vooral wanneer ze al binnen zijn. Wanneer ze zich eenmaal toegang hebben weten te verschaffen, bijvoorbeeld door inloggegevens te verkrijgen, kunnen ze zich vrij eenvoudig lateraal door het netwerk begeven, op zoek naar de ‘kroonjuwelen’.

De huidige tijd brengt met remote werken, BYOD (Bring Your Own Device), IoT (Internet of Things), Cloud-adoptie, toegenomen samenwerking en de focus op de veerkracht van een organisatie, nieuwe uitdagingen met zich mee. Dit breidt onder andere de perimeter van jouw netwerkomgeving uit, waardoor extra beveiliging noodzakelijk is.

In een zero-trust-model worden alle bronnen als extern beschouwd en wordt het vertrouwen altijd geverifieerd voordat de gewenste of vereiste toegang tot het netwerk wordt verleend. Je weet tenslotte nooit welke inlogpoging legitiem is en welke niet, aangezien je je niet langer kunt baseren op device-ID’s, locatiegegevens of andere variabelen die voorheen veel gemakkelijker vast te leggen waren.


Lees verder over Zero Trust..  Wat betekent Zero Trust voor een organisatie en wat zijn de voordelen?

 

Ben je benieuwd hoe Cisco Zero Trust in jouw organisatie kan worden ingezet? Neem dan contact met ons op. Ook voor andere Managed IT Services vragen zit je goed bij i4!