<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=123684421449218&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Blogs & Nieuws

Hier vind je het laatste nieuws over IT beheer, Cloud en Security

startup business, software developer working on computer at modern office

Het aantal Cyberaanvallen op organisaties sterk gestegen

2 mei 2019 /  Demi Bolderman  /  1 min leestijd

 

Uit onderzoek van Malwarebytes blijkt dat het aantal Cyberaanvallen op organisaties is gestegen. In het eerste kwartaal van 2019 zijn er aanzienlijk meer Cyberaanvallen uitgevoerd in verhouding met het jaar ervoor.

Wereldwijd is het aantal Cyberaanvallen in het eerste kwartaal van 2019 met 235% gestegen in verhouding met het eerste kwartaal van 2018. Het totaalaantal aanvallen kwam uit op 9.552.414 uit. Het aantal Cyberaanvallen op consumenten daalde wel aanzienlijk, namelijk 24%. Het totaalaantal Cyberaanvallen kwam uit op 52.430.762.

De grootste aanvallen waren in de vorm van Trojans (virus vermomd als betrouwbaar programma) en Ransomware (gijzelsoftware waar je voor je bestanden moet betalen). In totaal was er een stijging van meer dan 600% voor het aantal gedetecteerde Trojan-aanvallen. Ransomware kwam zeker 500% vaker voor dan het jaar ervoor.

Malwarebytes-directeur Adam Kujawa verklaart waarom deze aanvallen op vooral organisaties zo fors gestegen zijn en waarom het de aanvallen op consumenten gedaald zijn. Gegevens van consumenten zijn namelijk makkelijk buit te maken via systemen van organisaties. Hierdoor wordt er een flinke aantal data van de consument buitgemaakt, zonder dat de consument hier erg in heeft. Cybercriminelen plannen ook op een steeds slimmere manier en Cyberaanval, om zo nog meer resultaat te behalen met het gebruik van Trojans, Ransomware en Adware. Doordat Cybercriminelen ook blijven ontwikkelen worden de aanvallen effectiever.

De meeste slachtoffers van deze aanvallen waren in de Verenigde Staten, waarna Indonesië en Brazilië volgden. In Nederland werden minder aanvallen gedetecteerd. Nederland staat dan ook niet op de lijst van landen waar de meeste aanvallen zijn gedetecteerd.

Toch is er vaker bij programma’s als radar te zien dat er ook bekende Nederlandse organisaties slachtoffer zijn van Cybercriminaliteit. Eerder bekend is Pathé Bioscopen slachtoffer geworden van een vorm van Cybercriminaliteit genaamd CEO-Fraude. Dit soort vervelende situaties moeten uiteraard voorkomen worden. Zorg daarom dat uw organisatie optimaal beveiligd is.

 

Heeft u vragen over Cybercriminaliteit of wilt u ook optimaal beveiligd zijn tegen dit soort aanvallen? Neem dan contact op met i4PROJECTS.