<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=123684421449218&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Blogs & Nieuws

Hier vind je het laatste nieuws over IT beheer, Cloud en Security

Het belang van een multicloud-strategie

Het belang van een multicloud-strategie

4 augustus 2021 /  i4  /  3 min leestijd

Er is vrijwel geen enkele organisatie meer die niet ‘iets’ in de cloud doet. Steeds meer oplossingen worden aangeboden als as-a-service’, van software tot infrastructuur. Als organisatie kom je dan vanzelf in een multicloud-situatie. Want zoveel leveranciers, zoveel oplossingen. Om overzicht te behouden is een multicloud-strategie dan ook een must, voor elke organisatie. Waarom dat zo is, welke voordelen je daarmee behaalt én wat de uitdagingen kunnen zijn, leggen we je graag uit!

Wat is multicloud?

Multicloud betekent eigenlijk niets meer dan dat je cloud-oplossingen van twee of meer leveranciers gebruikt. En dat zal bij de meeste organisatie wel het geval zijn, aangezien steeds meer diensten in een publieke cloud worden aangeboden.

Voordelen van het gebruik van cloud zijn legio: schaalbaarheid, minder beheer, minder overhead-kosten, hoge uptime, betere beveiliging etc. Alleen kunnen deze voordelen (deels) teniet gedaan worden wanneer je geen multicloud-strategie hanteert. En dat gaat ten koste van de flexibiliteit en slagvaardigheid van de organisatie.

Overigens is het goed om te weten dat multicloud en hybride cloud twee verschillende dingen zijn. Bij multicloud maak je gebruik van meerdere aanbieders in de publieke cloud, terwijl hybride cloud betekent dat je diensten op verschillende infrastructuren combineert, zoals publieke cloud, private cloud en/of on-premises installaties.

Waarom een multicloud-strategie een must is

Om de voordelen van de clouddiensten optimaal te benutten, is het goed om na te denken over hoe al deze diensten binnen je eigen bedrijfsnetwerk passen en werken. Over hoe ze samenwerken, hoe je zorgt dat ze allemaal goed bereikbaar zijn en hoe het zit met security. Maar ook over de kosten.

Kosten onder controle

Laten we met de laatste beginnen: kosten. Cloud wordt vaak weggezet als de slimste oplossing, onder andere op financieel gebied. Door de schaalbaarheid betaal je nooit teveel en kun je vaak eenvoudig (tijdelijk) opschalen als er meer capaciteit nodig is. Je zit zelf aan de knoppen en hoeft niet te investeren in hardware.

Maar dat levert ook een uitdaging op: iedereen met beheerrechten kan in principe op- en afschalen. Dus ook ontwikkelaars bijvoorbeeld. Zij kunnen met een paar muisklikken een testomgeving opzetten en de teller gaat lopen.

Met een multicloud-strategie zorg je voor inzicht in en overzicht van de aangeschafte resources en de bijbehorende kosten, zodat de beloofde kostenbesparingen ook daadwerkelijk behaald kunnen worden. Je herkent onder andere gemakkelijker instances die overperformen of zelfs ongebruikt aanstaan, of gebruikerslicenties die over zijn.

Beheersen van dataverkeer

Als organisatie moet je altijd kunnen vertrouwen op je applicaties, ook als ze in de cloud draaien. Of eigenlijk juist dan. Maar wat gebeurt er als die verbinding hapert? Ligt het aan jouw netwerkverbinding? Ligt het aan de verbinding tussen twee cloudapplicaties van verschillende leveranciers? Aan het applicatie zelf? Zonder multicloud-strategie kun je verzanden in een situatie waarbij de leveranciers naar elkaar of naar jou wijzen, zonder dat er een oplossing voor het probleem komt.

Met een multicloud-strategie bepaal je wat je afneemt in de cloud en hoe deze met elkaar in verbinding moeten staan. Idealiter staan applicaties rechtstreeks met elkaar in verbinding, zonder dat hiervoor het bedrijfsnetwerk als tussenstap gebruikt wordt.

Dit voorkomt dat er vanwege een lange responstijd problemen op het netwerk ontstaan, met bijvoorbeeld andere apparatuur die daar gevoelig voor is. Ook kun je zorgen voor voldoende netwerkcapaciteit om de applicaties te kunnen benaderen.

Om networking in een multicloud-omgeving goed op te zetten, is het wel noodzakelijk om inzicht te hebben, niet alleen in de netwerkvereisten van de applicaties maar ook in de beveiligingsvereisten, en vooral hoe deze geregeld zijn in het geval van data-overdracht met applicaties in een andere publieke cloud.

i4 biedt verschillende oplossingen om de multicloud-strategie uit te voeren. Zo houden wij via het SNOC continu jouw omgeving in de gaten, waardoor we al snel zien waar eventuele problemen ontstaan, op het gebied van networking en/of security. Maar ook de oplossingen van o.a. Cisco dragen bij een aan goed functionerende multicloud-omgeving.

Voordelen van en uitdagingen voor een multicloud-strategie

Wanneer je een gedegen multicloud-strategie opzet, biedt dat jouw organisatie verschillende voordelen:

  • Verhoogde flexibiliteit door het inzetten van de beste oplossing, rekening houdend met prijs en risico’s, waarmee je toegang krijgt tot de beste innovatieve mogelijkheden;
  • Meer weerbaarheid en betrouwbaarheid doordat je niet afhankelijk bent van één leverancier, waarmee je onder andere risico’s beperkt en flexibel bent wat betreft contracten en kosten.

Aan de andere kant brengt een multicloud-strategie ook uitdagingen met zich mee, die we hierboven al deels benoemden. Op een rijtje gezet zijn dat:

  • Om een multicloud-omgeving goed te kunnen beheren, is het noodzakelijk om de juiste kennis en ervaring te hebben en behouden;
  • De samenwerking tussen cloudapplicaties van verschillende leveranciers is niet altijd vanzelfsprekend;
  • Security en networking kunnen een uitdaging zijn voor het implementeren van een multicloud-omgeving. Denk aan beveiligingsprotocollen, gebruikersauthenticatie, toegangs- en netwerkprotocollen.

De Managed Services van i4 zijn erop gericht om jouw organisatie te ondersteunen bij het beheersen van deze uitdagingen. Wij hebben de kennis en expertise om de omgeving op een juiste, veilige manier te kunnen implementeren en beheren.

Benieuwd wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen? Neem dan contact op met onze experts.