<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=123684421449218&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Blogs & Nieuws

Hier vind je het laatste nieuws over IT beheer, Cloud en Security

Subsidie

Subsidie voor een zuinigere ICT-omgeving - De Energie-Investeringsaftrek

10 augustus 2018 /  Michel van de Pol  /  3 min leestijd

Gaat u binnenkort uw ICT-voorzieningen vernieuwen? Dan kunt u dubbel besparen als kiest voor energiezuinige apparatuur. Ondernemers die investeren in energiebesparende bedrijfsmiddelen, zoals ICT-apparatuur kunnen in aanmerking komen voor een financiële tegemoetkoming vanuit de Energie-Investeringsaftrek (kort EIA). 

De regeling Energie-investeringsaftrek voor ICT

De regeling EIA is bedoeld om investeringen in energiebesparende bedrijfsmiddelen en duurzame energie te stimuleren. Dat betekent dus dubbel voordeel. U kunt naast een besparing op energiekosten 54,5% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Hierdoor betaalt u minder belasting. 

Stel dat uw fiscale winst in 2018 bedraagt € 500.000. De vennootschapsbelasting is 20% voor de eerste schijf tot € 200.000 en 25% boven € 200.000. U doet voor € 300.000 nieuwe energie-investeringen. EIA bedraagt 54,5% van € 300.000, dat is € 163.500. De fiscale winst wordt nu € 336.500 (€ 500.000 - € 163.500). Zonder EIA betaalt u € 115.000 vennootschapsbelasting. Met EIA betaalt u slechts € 74.125 vennootschapsbelasting. Uw fiscale voordeel bedraagt € 40.875. Het netto EIA-voordeel is ongeveer 13,5% van de investeringskosten.

Energiebesparing op ICT

Alle bedrijfsmiddelen die voor EIA in aanmerking komen kunt u vinden op de "Energielijst". ICT apparatuur staat niet specifiek op deze lijst vermeldt. Het is echter zo dat bedrijfsmiddelen die wel energie besparen, maar niet op de lijst staan toch voor de EIA in aanmerking kunnen komen als zij voldoen aan een algemene besparingsnorm. U dient uw investering op te geven als "generiek" worden aangemeld. Of u in aanmerking komt voor de EIA regeling hangt dan af van de verhouding tussen de energiebesparing en de investeringskosten.

De energiebesparing wordt berekend in aardgasequivalenten in Nm³ (normaal kubieke meters aardgas). De norm om in aanmerking te komen voor deze regeling is een besparing tussen 0,4 Nm³ en 2,0Nm³ per geïnvesteerde euro per jaar. Er is een formule om de Nm³ p/€ te berekenen. Hiervoor heeft u enkele gegevens nodig. U moet weten welke kosten u maakt om de nieuwe ICT-omgeving bedrijfsklaar te maken (inc montage), hoeveel elektriciteit de nieuwe situatie per jaar verbruikt en hoeveel de oude situatie per jaar gebruikt. 

Rekenvoorbeeld:

  • De kosten inclusief montage om Apparaat-X bedrijfsklaar te maken bedragen €100.000.
  • Het elektriciteitsgebruik van de nieuwe situatie het bedraagt 400.000 kWh/jaar.
  • Het elektriciteitsgebruik van de oude situatie met een gelijke capaciteit bij een gelijke productie bedraagt 800.000 kWh/jaar.
  • De besparing bedraagt 800.000 – 400.000 = 400.000 kWh/jaar. Dat komt overeen met 88.000 Nm³ aardgasequivalent (a.e.) per jaar. De omrekenfactor die wordt toegepast van kWh naar Nm³ is 0,22 en komt uit het overzicht van omrekenfactoren.
  • De energiebesparing ten opzichte van het oude apparaat is hiermee 88.000 Nm³: €100.000 = 0,88 Nm³ a.e. per geïnvesteerde euro per jaar. Hiermee voldoet u aan de generieke besparingsnorm.

Energiebesparing met ICT

U kunt besparen op ICT, maar ook met ICT. Met Internet of Thing worden er steeds meer toepassingen ontwikkeld die bedoelt zijn om energie te besparen. Ondernemers die investeren in dit soort  Smart-Building oplossingen kunnen ook gebruik maken van deze subsidie. Door slimme sensoren en kunstmatige intelligentie toe te voegen aan het bedrijfsnetwerk kan het systeem processen binnen het gebouw zo efficiënt mogelijk inzetten. Denk aan slimme LED-verlichting die alleen brandt als er te weinig licht via de ramen binnenkomt, of een slimme thermostaat die alleen ruimtes verwarmd of juist verkoeld die gereserveerd zijn, slimme zonnewering en zo zijn er nog vele andere toepassingen te verzinnen.  

Dit soort toepassingen eisen aanpassingen of toevoegingen aan het bedrijfsnetwerk. Alle sensoren communiceren namelijk via het interne netwerk. Dat zorgt voor veranderingen in de infrastructuur van uw kantoor. Alle benodigde hardware, installatie- en montagekosten mag u bij de totale investering optellen. Dat betekent dat u over de volledige aanschafwaarde van het nieuwe bedrijfsnetwerk een subsidie kunt krijgen als u kunt aantonen dat deze onmisbaar is voor de realisatie van de gewenste energiebesparing. 

i4PROJECTS denkt mee bij uw energiebesparing

Bent u van plan om een energiebesparing te gaan doorvoeren? i4PROJECTS denkt graag met u mee voor de technische realisatie van dat project. We kunnen u de benodigde hardware leveren en ook de installatie en de montage verzorgen. Wij zijn experts in netwerkbeheer.

Onze consultants komen graag bij u langs om u vrijblijvend te adviseren. Plan hier direct een afspraak in op een tijd die u het beste uitkomt. 

 

Kennisbank categorieën