<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=123684421449218&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Blogs & Nieuws

Hier vind je het laatste nieuws over IT beheer, Cloud en Security

nesa-by-makers-708224-unsplash

Veilig gebruik maken van openbare WIFI

13 november 2018 /  Demi Bolderman  /  3 min leestijd

Tegenwoordig zijn de openbare wifi-netwerken niet meer weg te denken. Of je nu onderweg bent met de trein, een bakje koffie aan het drinken bent bij een café of boodschappen doet, bijna overal is er verbinding met wifi beschikbaar. De meesten van deze netwerken zijn voor iedereen toegankelijk en zijn zelden voorzien van een veilig wachtwoord.

Diefstal van uw gegevens

Openbare netwerken zijn vaak niet of niet goed beveiligd. Dit zorgt ervoor dat uw gegevens niet beveiligd zijn. Diefstal van deze gegevens is in zo’n situatie een groot gevaar. Tegenwoordig is het wel de nieuwe maatstaaf om verbindingen te laten lopen via https, zijn er nog veel websites die hier geen gebruik van maken, waardoor de verbinding nog onveiliger is.

Mocht u verbinding maken met een openbaar netwerk, dan is het sterk af te raden om in te loggen op belangrijke apps of websites. Denk hierbij aan de internet-bankieren apps, overheidssites en applicaties of de website van uw werk.

Hoe worden deze gegevens gestolen?

Hackers kunnen een ‘namaak’ netwerk aanmaken, waardoor het lijkt alsof dit netwerk het openbare netwerk is waar u eigenlijk mee wil verbinden. Mocht uw apparaat zonder dat u het weet verbinding maken met het valse netwerk, dan kunnen de hackers meekijken met uw apparaat en zo gegevens buitmaken. Om dit te voorkomen is het verstandig door via uw apparaat te checken of u ook daadwerkelijk verbinding maakt met het juiste netwerk.

Een andere manier waar hackers gebruik van maken is meekijken met de openbare netwerken. Openbare netwerken zijn vaak slecht of zelfs helemaal niet beveiligd. Hierdoor is het voor hackers erg makkelijk om mee te kijken met alles wat u doet op uw apparaat. Denk bijvoorbeeld aan het openbare netwerk in de trein of op het vliegveld. Hier kunnen snel veel gegevens worden gestolen.

Hoe voorkomt u dat uw gegevens worden gestolen?

Om veilig gebruik te maken van een openbaar wifi-netwerk is het verstandig om een VPN in te stellen. Een VPN-verbinding is een veilige internetverbinding, waarmee u en uw surfgedrag anoniem blijven. De verbinding wordt via VPN namelijk omgeleid en versleuteld. Hierdoor kunnen andere mensen of hackers niet zien wat u aan het doen bent. 

Ook voor zakelijk gebruik is VPN-verbinding gebruiken een sterke aanrader. Zo blijft u altijd veilig verbonden met een netwerk, of u nu thuis of onderweg aan het werk bent. 

Het nadeel van een VPN-verbinding is dat het zorgt voor vertraging van de internetsnelheid. Maar het grootste nadeel van een VPN is dat de gebruiker zelf de VPN aan moet zetten voor gebruik. En daar zit de grootste kwetsbaarheid. De Roaming client van Umbrella helpt de eindgebruiker hierbij. Dit is een kleine applicatie die op de laptop, telefoon of tablet is geïnstalleerd. Deze applicatie zorgt ervoor dat u altijd naar een veilige website gaat. Het maakt niet uit of de VPN aan staat of niet!  

Samen zorgen we er op deze manier voor dat de impact van de human error verlaagd wordt. Het blijft aan te raden om op een VPN op te zetten, zodat al je gegevens versleuteld worden. Maar de phishingwebsites, ransomware en andere vormen van malware worden tegen gehouden voordat ze op uw laptop terecht komen.  

Meer over Umbrella? Vraag een offerte aan via onze website! 

 

 

Kennisbank categorieën