<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=123684421449218&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Blogs & Nieuws

Hier vind je het laatste nieuws over IT beheer, Cloud en Security

Wat is een firewall en waarom heb je er een nodig?

Wat is een firewall en waarom heb je er een nodig?

15 augustus 2017 /  Joris van Dijk  /  3 min leestijd

Een firewall is nodig voor de beveiliging van ieder netwerk. Een firewall beschermt uw computer niet tegen alle gevaren. Maar wat doet een firewall dan wel?


Een firewall is een beschermende barrière tussen uw computer en andere computers waar je mee in verbinding staat. De pc is zichtbaar voor de buitenwereld, want anders zou er geen enkele website geladen kunnen worden. De PC is zichtbaar door een poort. Dit is een in- en uitgang van de computer die een specifiek doel heeft. Iedere computer heeft heel veel van deze poorten, met ieder een eigen nummer. Poort 80 is meestal gebruikt voor internet-browsen en poort 110 en poort 25 voor in- en uitgaande mail. Deze poorten staan open voor deze service. Wanneer je geen gebruik maakt van mail, blijven deze poorten openstaan. Een Firewall sluit deze poorten als er geen gebruik van gemaakt wordt. 

De volgende video geproduceerd door Siemens legt in een notendop uit wat een firewall doet. In de video hebben zij het over een automation cell. Dit betreft een element, zoals een robotarm van een autofabrikant. 


Wat gebeurt er als u geen Firewall activeert?      

Zonder Firewall laat u de poort open staan voor indringers. Wanneer er een schone Windows-installatie is gedaan en er aansluiting op het internet wordt gemaakt, zonder Windows Firewall, zal de computer binnen enkele minuten worden aangevallen. Via de openstaande poorten zullen de indringers toegang krijgen tot de computer. Als gevolg wordt u geplaagd door pop-up berichten.  Zonder dat je er erg in hebt zullen Trojans, virussen en wormen in het geheugen worden geladen. Ook worden spyware en malware in de browser verstopt. Binnen anderhalf uur is uw computer onbruikbaar.

Hoe biedt een firewall bescherming?           

De meeste standaard geïnstalleerde firewalls, zoals de Windows Firewall, waarschuwen voor ongewenst inkomend verkeer en verdachte verbindingen. Iedere aanvraag om toegang tot de pc zal eerst langs de firewall moeten. Deze herkent dan een aanval op basis van regels en wetten die u de firewall oplegt. Dit ketst de aanval vervolgens af. Daarnaast geeft de firewall een waarschuwing dat er een aanval heeft plaats gevonden.

Firewall soorten

Er zijn twee soorten firewalls. Er is een Firewall die in principe een basisbescherming biedt. Ook is er een sterkere Firewall die een stuk minder doordringbaar is. Deze Firewall wordt ook wel een Next-Generation Firewall genoemd. Deze Firewalls zijn zo actueel mogelijk en beschermen uw pc dus tegen de nieuwste gevaren.

Een hardware-matige firewall beschermt meerdere computers binnen een netwerk. Dit doet de firewall door router-aanvallen af te weren, nog voor het de pc’s binnen het netwerk heeft kunnen bereiken. Dat is veel veiliger en gemakkelijker dan aparte beveiliging per computer. De soort Firewall hangt ook af van de werkplek waar u het meest aanwezig bent. 

Een softwarematige firewall installeert u apart op pc. Zo bent u ook buiten een afgeschermd netwerk beveiligd. Dat is verstandig als u veel onderweg bent en niet altijd met een VPN het veilige bedrijfsnetwerk kunt gebruiken.

Deze Firewalls vallen onder de Next-Generation Firewalls. Deze Firewalls zijn het meest actueel en kunnen de nieuwste soorten Trojan, malware en ransomware detecteren en zo uw computer beschermen. 

Bent u benieuwd naar deze Next-Generation Firewalls? Neem dan contact op met onze Security-expert.

 

Welke-computer-past-het-best-bij-jouw-manier-van-werken

Hoe goed is jouw netwerk beveiligd? Check het direct!

Laat een Ethische Hacker naar jouw netwerkbeveiliging kijken.

  • Je weet direct je kwetsbaarheden en waar hoe je dit moet oplossen
  • Veel gebruikt als second opinion bij aangaan partnership met ICT partij
  • Helemaal vrijblijvend - No strings attached

                    Vraag een security check aan